Saablogga

Nostalgiska Saabåterblickar del 2 
Tidningen Motor på 60-talet

Den 9 november rasslade följande mail ner i databurken:

Hej Bengt

Jag såg att du skall tjänstgöra i mina hemtrakter.
Du får gärna låna lite gamla biltidningar av mig MOTOR 64-66 + lite 67 , fast du kanske har dessa redan.?? Jag tycker att det är kul läsning , speciellt kul är reklamen i dessa gamla tidningar.
 
Kanske ev. något att ha på din sida med nostalgi.
 
Ifall det verkar intressant så maila .
 
Jag kan skicka med tidningarna med någon av mina bröder som jobbar på miloverkstaden P4 Skövde.
                                                           Med vänliga hälsningar Christer Sköld Stenstorp

Klart att jag var intresserad!

Det var med stor nyfikenhet som jag angrep tidningarna! Det fanns massor av kul läsning och en hel del Saabrelaterat. Minnena från 60-talet kom fram igen. Jag har gjort ett litet urval ur de gulnande bladen och de finns att beskåda längre ner på sidan.

Tack Christer för lånet av tidningarna!

De stora klippen är oftast i A4 format och kan se lite konstiga ut i browserprogrammen. Microsoft Explorer skalar ner bilderna för att passa i fönstret och då blir texten svår att läsa. Ladda då hem dem och titta med ett lämpligt grafikprogram eller zooma in till 100 % så kommer de bättre till sin rätt.

Bengt

 

Tillbehör

Eftersom det är juletid när jag knåpar med denna sida så kanske lite (h)julklappar till Saaben kan vara på sin plats. Här hittar du lite godsaker från Motor nr 16 1961

Motor testar 93an

I Motor nr 37 1060 fanns en diger test av Saab 93an. Styrningen och det asymmetriska ljuset fick plus men på minussidan fanns bekvämligheten i baksätet och bakåtsikten. Mycket siffror till alla siffergalningar!

På tal om tester så fanns det en minitest av Saab 96an i nummer 11/66. En test av Opel Rekord råkade visst också hänga med.

Dags för Koppartrans

Ingen bil klarar sig utan "soppa". Tänk när vi hade dessa fina gamla märken i tankarna! Annonsen är från Motor nr 7 1964.

Ny Sonett

I Motor nr 8 1965 presenterades en Sonettprototyp. Karossen var faktiskt i plåt med en avkortad 96-bottenplatta. Finns den kvar?

Bensin

Problem med att få tag på bensin har vi väl alla åtminstone till ett rimligt pris. I Motor nr 20 1965 diskuterades det om spikningar, oljud och annat. Saab Ana svarar på kritiken. Lite synpunkter om Saabs sportvagnsprototyper finns också på sidorna. 

Saab 95

Dags för lite reklam! I nummer 22 1965 fanns denna annons för 95an med "gubbe i hatt" och hela familjen.

95 betraktelse

I Motor nr 31 1964 skriver Lennart Carlberg från Växjö om sina erfarenheter av Saab 95. Lennart är/var teckningslärare och det är troligen han som även tecknat.

Saab 96

Saab 96 måste ju också vara med! Denna 96a av årsmodell 1965 fanns att beskåda i nummer 40 1964. Det var ju första modellåret av "långnosen" och mitt Saabhjärta klappar lite extra för denna årsmodell eftersom det var min första bil.

Saab 96 1966

Saab 96 av 1966 års modell hade fått trippelförgasare! Jag minns med skräck de vilda turer som jag och en kamrat åkte med en genomrostig 66a på åkrarna runt hans fars lantbruk. Man tyckte ju att det var ett veritabelt krutpaket jämfört med 65an med enkelförgasare. Saab hade ju börjat titta på lite andra motorer och snart kunde man få 96an med V4a men det är ju en annan historia. Annonsen kommer från nr 44 1965

Teknik

Mitt bland reklamen smyger jag in en liten teknikartikel från nummer 40 1964.

2-5 garanti

I Motor nr 9 1965 undrade Saab: "Hur mycket tjänar NI på Saab-garantin?" Man beskriver sedan Saabs två-fem garanti.

"Bryggarn" Andersson

I nummer 11 1966 presenterades föraren Åke "Lillbryggarn" Andersson. Kanske är han känd som "Bryggarn" men det var faktiskt fader Rune som kallades för detta.

Svenska rallyt

Vi avslutar denna nostalgitripp till 60 talet med en Saab annons där man anspelar på rallyresultat. Vad vore Saab om man inte haft dessa färgstarka förare: Erik, Stig, Pat, Per, Simo, Tapio med flera och de resultat dessa skapade. Det kan inte den mest superdesignade mugghållare i en ny 9-3 Aero slå på fingrarna. Annonsen ur Motor nr 11 1966.

Mer nostalgi!
Gamla rallytidningar - Tidningen Motor - OT med bil

2003-04-05 Bengt Åkesson